Interesseret i at blive franchisetager?
Er du interesseret i at blive franchisetager, så få her et overblik over alle de koncepter, som vi hos FranchiseMatch samarbejder med.

Er franchising et mere sikkert valg end iværksætteri?

Franchisetagere og iværksættere har mange ligheder, men de adskiller sig på et centralt punkt: sikkerheden for konceptets levedygtighed. Hvor franchisekonceptet allerede har bevist sin levedygtighed, skal iværksætteren ud på en mere usikker rejse for at få succes.

Hanne Puggaard
Hanne Puggaard
Partner - GML-HR

Lighederne er tydelige, hvis du sammenligner franchisetagere og iværksættere. Begge står i spidsen for deres egen forretning – og begge har selvstændig indflydelse på alle de vigtigste beslutninger om driften.

Men den vigtigste forskel består i direktørens indflydelse på valg af koncept – for hvor iværksætteren typisk sætter et projekt i luften, der ikke har bevist sit værd som koncept, træder franchisetageren altid ind i et koncept, der allerede har et stærkt, bevist fundament.

Der er dermed mange fordele ved at vælge franchising over iværksætteri, især hvis det drejer sig om at drive butik. Udover at konceptet allerede er gennemprøvet, kan du sammenligne dig med andre kollegaer i branchen, når du skal udarbejde budgetter og generelle forretningsplaner.

Slip for dyre iværksætter-lærepenge

Derudover er der i franchisekonceptet allerede gjort en masse værdifulde erfaringer, og du slipper dermed for nogle dyre lærepenge, du ikke ville kunne undgå som iværksætter.

Det er formentlig et meget individuelt spørgsmål, hvorvidt franchising er mere ’sikkert’ end iværksætteri. Men når du vælger at træde ind i et franchisekoncept, får du nogle muligheder og erfaringer, som du ikke kan få som iværksætter – simpelthen fordi dit koncept ikke eksisterer i forvejen.

Derudover er der nogle fastlagte rammer, du skal arbejde indenfor som franchisetager. Dette kan måske give anledning til spørgsmål og konstruktive diskussioner – både med ledelsen og andre franchisetagere – som i sidste ende gerne skulle gavne både konceptet som helhed og din forretning.

Dyre lærepenge kan være katastrofale – og koste dig din drøm

Når du som iværksætter starter selv, og måske bruger alle dine sparepenge på dit nye eventyr, er der ofte ikke plads til at træde ved siden af. Selv små fejl kan ende med at koste dig rigtig dyrt – og et par stykker af dem kan måske koste dig din drøm.

Den risiko er du stort set foruden i et franchisekoncept, fordi du netop træder ind i et velafprøvet koncept med faste rammer, der er defineret for dig. Derudover er franchising fordelagtigt for dig, hvis du ser det som en styrke at have kollegaer at sparre med og udvikle forretningen i samarbejde med.

Mange franchisegivere sørger for diverse fora, hvor deres franchisetagere kan kommunikere og sparre, ligesom der arrangeres kvartalsmøder og årsmøder mv.

Alt i alt er franchising en god mulighed for at være selvstændig, men alligevel med ”kollegaer”.  

#Alt om franchisetageren  #Franchiseellerselvstændig  #succes som franchisetager