Interesseret i at blive franchisetager?
Er du interesseret i at blive franchisetager, så få her et overblik over alle de koncepter, som vi hos FranchiseMatch samarbejder med.

Fordele og ulemper ved franchise

Som franchisetager nyder du godt af kædens stordriftsfordele, mens du samtidig kan være begrænset i din ultimative råderet.

Lars Gaarde
Lars Gaarde
Partner - GML-HR

Ligesom alle andre karriereveje er der selvfølgelig både fordele og ulemper ved franchise. I dette indlæg har vi samlet nogle af de vigtigste for at give dig et bedre overblik over den verden, der venter dig i livet som franchisetager.

3 fordele ved franchising

 

  • Du drager fordel af kædens omdømme og renomme

Som franchisetager nyder du godt af franchisekædens omdømme som stort og respektereret brand, og du skal således ikke bygge din forretnings troværdighed op fra bunden. Det kan ofte være en stor udfordring som selvstændig i jagten på de første kunder, at folk simpelthen ikke kender konceptet, og her springer du altså nogle solide trin foran i køen.

  • Stordriftsfordele

Som franchisetager er du i den gunstige position, at du kan udnytte kædens allerede etablerede leverandør- og samarbejdsaftaler. Du vil opleve fordelagtige løsninger på både lokaler og inventar, ligesom du vil kunne drage fordel af de indkøbsaftaler og logistikløsninger, som kæden allerede har indgået.

Derudover skal du ikke investere i f.eks. systemer og platforme, og flere koncepter tilbyder dertil hjælp til de administrative opgaver, så du kan fokusere på dine kunder og medarbejdere.

  • Kompetente sparringspartnere

Du skal heller ikke investere tid og penge i løbende produkt- og konceptudvikling ligesom du kan drage fordel af de marketingkompetencer, der findes i franchisekoncepter. Du har med andre ord adgang til en række specialister, der også vil det bedste for konceptet.

Dertil kan du dele viden og erfaring med kædens øvrige franchisetagere, som udgør et stærkt netværk af kompetente ligesindede, der deler interesser og kan spille hinanden og kæden endnu bedre.

At have kompetente sparringspartnere omkring sig – både når det går godt, og når det går mindre godt – er meget værdifuldt.

2 ulemper ved franchising

 

  • Nogle ting er ude af din kontrol (du kan ikke bestemme alting selv)

En af fordelene ved franchising, nemlig at du har et kompetent kædekontor i ryggen, kan også være en ulempe. Når du indgå som franchisetager i et kædekoncept, er der nogle regler og retningslinjer, du skal følge. Det kan f.eks. være indenfor markedsføring, produktudvikling og indretning af forretningen.

Det er allerede beskrevet, hvordan det kan være en fordel ikke at skulle bekymre sig om disse beslutninger. Men hvis du er en af dem, der nyder at have fuld kontrol over alle forretningens elementer, kan du altså støde på en udfordring her.

  • Det er ikke gratis

Som franchisetager er du fritaget for en masse af de risici og ikke mindst de omkostninger, der normalt følger med tilværelsen som selvstændig. Der er derfor en række opgaver, du ikke skal bekymre dig om, men lade dine kolleger på kædekontoret varetage.

Det betaler du for i form af en løbende franchiseafgift eller på anden vis. De mest succesfulde franchisekoncepter har skabt en model, hvor der er en gensidig interesse i at skabe vækst, dvs. at begge parter tjener flere penge, når det går godt.

#Alt om franchisetageren  #Franchiseellerselvstændig  #Vejen til at blive franchisetager