Interesseret i at blive franchisetager?
Er du interesseret i at blive franchisetager, så få her et overblik over alle de koncepter, som vi hos FranchiseMatch samarbejder med.
Franchise kandidatdatabase
Du er kun ét klik fra at åbne nye karrieremuligheder. Upload dit cv i vores database.
Kontaktpersoner
Janne Nissen
Janne Nissen
Seniorkonsulent - GML-HR

Livet som selvstændig franchisetager

På denne side vil vi give dig et indblik i livet som selvstændig franchisetager. Ligesom alle andre selvstændige eventyr, er livet som franchisetager fyldt med både op- og nedture. Du kan dog minimere antallet af nedture og maksimere antallet af opture, hvis du er godt forberedt.

Læs med herunder og udforsk de typiske fordele og ulemper ved livet som franchisetager, og hvad du skal være opmærksom på for at få succes.

Fordele ved franchising

Der er masser af fordele ved franchising. Vi har herunder samlet 4 punkter, som vi mener er de vigtigste at kende til som franchisetager.

1. Konceptet er lige til at træde ind i

Den altoverskyggende fordel er, at du som franchisetager træder ind i et etableret brand. Konceptet har allerede bevist sin succes, og det er nu op til dig “bare” at drive konceptet videre.

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men hvis du spiller dine kort rigtigt og først og fremmest tager imod al den træning og sparring, du kan få fra både brandet selv og andre franchisetagere i samme situation som dig, er der store muligheder for at drive en sund og rentabel forretning.

Vi anbefaler især at etablere kontakt til dine kollegaer i kæden, der er lykkedes med livet som franchisetager før dig. De har både indgående kendskab til kæden og selve livet som franchisetager og har prøvet mange af de problemstillinger, du selv kommer til at stå i.

2. Du nyder godt af kædens generelle markedsføring

Derudover er der en post, du potentielt kan spare rigtig mange penge på: Markedsføring. Du skal nemlig ikke nødvendigvis investere i markedsføring – selvom det dog ofte kan være en god idé.

For selvom kædens hovedkontor sørger for den generelle markedsføring, skal du selv være god til den lokale markedsføring. Det kan eksempelvis foregå gennem lokale kampagner på Facebook eller Google og generel god, engagerende aktivitet på de sociale medier.

3. Kædens hovedkontor har gjort det hårde arbejde med leverandører og lokationer

Når du træder ind som franchisetager, følger der en masse træning og oplæring med i pakken, men der følger også andre ting med: Stordriftsfordele, herunder velforhandlede leverandøraftaler og research af gode lokationer til din forretning.

Her kan du selv få indflydelse – hvis du kan finde bedre aftaler, er det kun et plus, og du kan også, til en vis grad, selv bestemme, hvor du vil placere din forretning.

Pointen er, at det hårde benarbejde er gjort for dig, og du kan stole på, at kæden ønsker, at du skal lykkes så godt som muligt. Og derfor kan du roligt være tryg ved de aftaler, der allerede er indgået, og de mulige lokationer, der allerede er fundet.

4. Etablerede, afprøvede og dokumenterede arbejdsprocesser

En stor del af det at starte op som selvstændig er at skabe arbejdsprocesser og diverse manualer, der skal fungere som retningslinjer for den daglige drift. Det koster ofte en masse tid og energi, og mange selvstændige har problemer i denne disciplin, da deres styrker typisk ligger i udvikling — ikke i formalisering.

Denne del slipper du for som franchisetager. Her træder du ind i et klart koncept med etablerede processer og evt. manualer, der har dokumenterede gode resultater bag sig, og som er lige til at følge.

 

Hvad skal du være opmærksom på som franchisetager?

På samme måde som der er masser af fordele, er der også nogle ting, du skal være særligt opmærksom på som franchisetager.

1. Du er ikke i lige så stor kontrol, som hvis det var din helt egen virksomhed

Selvom du er selvstændig forretningsejer, og du træffer dine egne beslutninger omkring forretningens daglige drift, er der retningslinjer fra det centrale hovedkvarter, du skal følge. Det sikrer bl.a., at den overordnede brandidentitet forbliver stærk, og at du som franchisetager efterlever koncepter og øvrige retningslinjer.

2. Investeringen står mål med udbyttet

Det er meget forskelligt hvor stor en investering de forskellige franchisekoncepter kræver, men i nogle franchises kræver det en relativt stor sum at starte op. Finansieringsbehovet kan f.eks. spænde over den indledende kapital til at sikre de nødvendige faciliteter og naturligvis rettighederne til at repræsentere brandet.

Vi kan derfor anbefale, at du tager kontakt til os, da vi har kompetencerne til at give professionel sparring. Dette kan du læse mere om her.

 

Sådan får du succes som franchisetager

Helt overordnet anbefaler vi, at du vælger at blive franchisetager i et koncept, hvor du kan bringe din erfaring og dokumenterede succes i spil. Men lige så vigtigt er det, at du vælger et koncept, som du kan identificere dig med og have passion for at drive.

Hvis du kombinerer disse tre forudsætninger – erfaring, tidl. succes og passion – ser vi store chancer for, at du får succes som franchisetager.

Derudover gælder der de samme regler, som der gælder for alle selvstændige: Du kommer rigtig, rigtig langt med masser af positiv energi, gåpåmod, vedholdenhed og, vigtigst af alt, arbejdsomhed.

I starten skal du være villig til at arbejde en masse timer, så du får skabt fundamentet for din succes. Lykkes du i denne indledende periode, vil du senere opleve en mere “normal” tilværelse, men hvor glæden over at få løn som fortjent og friheden til selv at vælge klart overstiger den ekstraordinære indsats, du må lægge de første 6-12 måneder.

Det er som regel dit eget ambitionsniveau, der sætter grænserne for hvor stor en forretning, du kan skabe, og dermed hvor meget du kan tjene.